ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΚΟΝΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ
Η ανάπτυξη του παιδιού και η μέτρηση του ύψους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδιατρικής εξέτασης και δείκτης της φυσικής και πνευματικής υγείας του παιδιού.
Η μέτρηση του μήκους σώματος ( < 2 έτη ) ή ύψους ( > 2 έτη ) αποτυπώνεται στις γνωστές σε όλους μας καμπύλες ανάπτυξης και με αυτόν τον απλό τρόπο παρακολουθούμε την εξέλιξη του παιδιού στην πορεία του χρόνου.
Η απόκλιση από το μέσο ύψος των γονιών ( ύψος στόχος ), η ανάπτυξη κάτω από την 3η εκατοστιαία θέση στις καμπύλες ή η πτώση του ρυθμού ανάπτυξης ενός παιδιού χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Η κληρονομικότητα είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που καθορίζουν το ύψος ενός παιδιού, αλλά όχι και ο μόνος. Η αναζήτηση των αιτιών θα πρέπει να γίνει τόσο σε ενδοκρινολογικά όσο και σε μη ενδοκρινολογικά αίτια, όπως υποθυρεοειδισμός, ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, σύνδρομο Cushing, σακχαρώδης διαβήτης με πτωχή ρύθμιση, διαταραχές του μεταβολισμού της βιταμίνης D, αλλά και σε χρόνιες νόσους όπως αναπνευστικές, ηπατικές, αιματολογικές, νεφρικές ή γαστρεντερολογικές διαταραχές, χρόνιες φλεγμονές, υποσιτισμός, παράσιτα κ.α.
Ο ειδικός θα πρέπει να ξεχωρίσει το κοντό ανάστημα που οφείλεται σε κάποια από τις προαναφερθείσες αιτίες ( και η αντιμετώπιση είναι αιτιολογική ) από το γενετικά καθορισμένο κοντό ανάστημα ή την ιδιοσυστασιακή καθυστέρηση της ανάπτυξης.
Η τελευταία οντότητα ουσιαστικά αποτελεί μία ¨φυσιολογική παραλλαγή¨, όπου το παιδί ακολουθεί ένα δικό του ρυθμό ανάπτυξης που τελικά θα φτάσει το προβλεπόμενο ύψος βάση του γονεϊκού του δυναμικού. Για παράδειγμα παιδιά που μεγαλώνουν γύρω από την 3η εκατοστιαία θέση στις καμπύλες, ίσως και λίγο πιο κάτω από αυτή, όμως έχουν καλό ρυθμό ανάπτυξης, αδύνατο σωματότυπο, καθυστέρηση της οστικής τους ηλικίας ( διάγνωση με ακτινογραφία άκρας χείρας ) και πολλές φορές και οικογενειακό ιστορικό με καθυστέρηση της ανάπτυξης ή και της ενήβωσης.
Το κοντό ανάστημα μπορεί απλώς να είναι μία παραλλαγή του φυσιολογικού όμως μπορεί και να κρύβει ένα σοβαρότατο νόσημα.