ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

οστεοπόρωση

   Η οστεοπόρωση είναι το πιο συχνό μεταβολικό νόσημα των οστών και σήμερα επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μία στις τρεις γυναίκες άνω των πενήντα και ένας στους πέντε άνδρες φαίνεται να κινδυνεύουν από οστεοπορωτικό κάταγμα.

   Η αυξημένη ευθραπτότητα των οστών δεν οφείλεται μόνο στην μείωση της οστικής πυκνότητας αλλά και στην αλλαγή της δομής – αρχιτεκτονικής των οστών.

    Αντίθετα με την γενικότερη πεποίθηση ότι ο ανθρώπινος σκελετός είναι ¨στατικός¨, τα οστά μας είναι ¨μεταβολικά ενεργά¨, διαρκώς ανανεώνονται, απορροφάται ¨παλιό¨ οστό και  δημιουργείται ¨νέο¨, παράγονται ορμόνες, πρωτεΐνες, δέχονται ερεθίσματα και αντιδρούν.

   Σε κάθε φάση της ζωής μας θα πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για την υγεία του σκελετού. Ξεκινώντας ,ως βάση, από την μέγιστη οστική πυκνότητα που αποκτάται σε νεαρή ηλικία ( περίπου 18 – 20 ετών έχει επιτευχθεί περίπου το 95% της κορυφαίας οστικής μάζας ). Η μέγιστη οστική πυκνότητα εξαρτάται εκτός από την κληρονομικότητα και από άλλους παράγοντες όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και οι ορμόνες του φύλου. Η έλλειψη ενός από τους παράγοντες δεν αντισταθμίζεται σε καμία περίπτωση από τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα οι αθλήτριες με αμηνόρροια χάνουν οστική μάζα παρά τη συχνή άσκηση υψηλής έντασης και τη συμπληρωματική πρόσληψη ασβεστίου.

   Επομένως η υιοθέτηση ενός υγιούς προτύπου lifestyle είναι ο σύμμαχος μας για υγιή οστά. Πιο αναλυτικά, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου, πρωτεϊνών, η επάρκεια σε βιταμίνη D, η σωματική δραστηριότητα, η μειωμένη έκθεση σε τοξικές επιδράσεις όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

   Επιπρόσθετα, η έγκαιρη διάγνωση οστεοπόρωσης, με μέτρηση οστικής πυκνότητας ή οστεοπενίας βοηθά στην γρηγορότερη αναζήτηση θεραπευτικού χειρισμού και στην μείωση του κινδύνου κατάγματος.

Οι φαρμακευτικές επιλογές για την θεραπεία της οστεοπόρωσης όλο και αυξάνονται και κάθε φορά θα πρέπει να εξατομικεύονται για  κάθε ασθενή.