ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ

Ο θυρεοειδής αδένας, παρόλο το μικρό του μέγεθος, είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες του ανθρώπινου σώματος. Η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών αποτελεί την κύρια λειτουργία του. Οι θυρεοειδικές ορμόνες επιδρούν στην εμβρυική ανάπτυξη, στην θερμογένεση, στην αναπνοή, στην αιμοποίηση, στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και λιπών, στα οστά και σε πλήθος συστημάτων του οργανισμού π.χ. στο καρδιαγγειακό, στο νευρομυικό, στο γαστρεντερικό, στο αναπαραγωγικό κ.α.

   Ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς, που πολλές φορές απαιτείται στο πλαίσιο διερεύνησης κάποιου συμπτώματος ή νόσου, συμπεριλαμβάνει τόσο τον έλεγχο των θυρεοειδικών ορμονών, όσο και τον έλεγχο της ανατομίας του θυρεοειδή αδένα.

   Ο έλεγχος μπορεί να αναδείξει διαταραχή στη θυρεοειδική λειτουργία με υπολειτουργία του αδένα (  μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών – υποθυρεοειδισμός ) ή υπερλειτουργία του αδένα ( αυξημέμη παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών – υπερθυρεοειδισμός ) που χρήζει περαιτέρω διερεύνηση των αιτιών της διαταραχής αυτής, όπως και αντίστοιχο θεραπευτικό χειρισμό.

   Επιπλέον πολλές φορές αναδεικνύονται ένας ή περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς. Η ύπαρξη όζων τις περισσότερες φορές δεν έχει σχέση με την σωστή λειτουργία ή όχι του αδένα. Συνήθως είναι καλοήθεις όμως σε ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 5 – 10 % μπορεί να είναι και κακοήθεις.

   Η πιο σημαντική εξέταση για την διάγνωση και την παρακολούθηση όζων του θυρεοειδούς είναι ο υπέρηχος καθώς περιγράφει με αρκετή σαφήνεια το μέγεθος, το σχήμα, την αιμάτωση και την σύσταση των όζων.

   Ο αποκλεισμός της κακοήθειας είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτό και υπάρχουν διεθνείς οδηγίες για το πότε και ποιοι όζοι θα πρέπει, βάση των υπερηχογραφικών τους χαρακτηριστικών, να διερευνώνται περαιτέρω με παρακέντηση με λεπτή βελόνα ( FNA ).

   Τα αποτελέσματα της παρακέντησης ενός όζου που ουσιαστικά δίνουν την πιθανότητα κακοήθειας για τον συγκεκριμένο υπό εξέταση όζο, θα κατευθύνουν τον περαιτέρω χειρισμό του ασθενούς ( παρακολούθηση, επανάληψη της εξέτασης, χειρουργείο ).