Ενδοκρινολογία

Ο πολυδιάστατος κόσμος της ενδοκρινολογίας, τα τελευταία χρόνια αποκτά σιγά σιγά την θέση και σημασία που του αρμόζει και έχει κάνει άλματα εξέλιξης. Μαθαίνουμε όλο και περισσότερες πληροφορίες και συμπληρώνεται διαρκώς το παζλ για το πως το ενδοκρινολογικό σύστημα αποτελεί τον ενορχηστρωτή πληθώρας διεργασιών του ανθρώπινου σώματος.

Το ευρύ φάσμα της ενδοκρινολογίας αφορά 7 διαφορετικούς κόσμους:

  • Θυρεοειδής
  • Επινεφρίδια
  • Υπόφυση
  • Οστά
  • Πάγκρεας
  • Αναπαραγωγικό σύστημα θήλεος – άρρενος
  • Ανάπτυξη – Εφηβεία

που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και όλοι μαζί συνεργάζονται για το ¨καλώς έχειν¨ της ανθρώπινης υπόστασης.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι η θυρεοειδίτης Hashimoto;

Η χρόνια θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή λεμφοκυτταρική θυρεοδίτιδα είναι μία αυτοάνοση διαταραχή όπου τα λεμφοκύτταρα ευαισθητοποιούνται σε θυρεοειδικά αντιγόνα και σχηματίζονται αντισώματα έναντι του θυρεοειδούς αδένα.

Αν διαγνωσθώ με θυρεοειδίτιδα Hashimoto χρειάζεται οπωσδήποτε φαρμακευτική αγωγη;

Η φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας υπό ή υπέρ λειτουργεί.

Έχω σταθερό καταμήνιο κύκλο;

Θεωρούμε ότι ένας καταμήνιος κύκλος μεταξύ 21-35 ημερών είναι φυσιολογικός. Αυτό σημαίνει ότι σε γυναίκες με κύκλο 24 ή 32 ημερών, οι αποκλίσεις 2-3 ημερών είναι φυσιολογικές.

Δεν έχω οστεόπορωση αφού δεν πονάω.

Η οστεόπορωση είναι ασυμπτωματική. Ακόμη και στα οστεοπορωτικά σπονδυλικά κατάγματα στο 1/3 αυτών υπάρχει άλγος, τόσο έντονο, ώστε να ζητηθεί ιατρική βοήθεια. Δυστυχώς η πλειοψηφία αυτών ανακαλύπτεται όταν παρατηρηθεί απώλεια ύψους ή παραμόρφωση σπονδυλικής στήλης (κύφωση).

Πάσχω από ΣΔ2 και βρίσκομαι υπό φαρμακευτική αγωγή με αντιδιαβητικά δισκία, πόσο συχνά πρέπει να ελέγχω το σάκχαρό μου και πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι το γιατρό μου;

Οι ασθενείς με ΣΔ2 και αγωγή με αντιδιαβητικά δισκία δεν χρειάζεται να μετρούν το σάκχαρό τους πάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα. Η επίσκεψη στο γιατρό τους θα πρέπει να πραγματοποιείται ανά 6μηνο με την προυπόθεση ότι υπάρχει καλή ρύθμιση διαφορετικά ανά 3μηνο με στόχο την θεραπευτική παρέμβαση για επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Πότε πρέπει να γίνει ο έλεγχος για Σακχαρώδη διαβήτη κύησης (ΣΔΚ);

Ο έλεγχος για πιθανή ύπαρξη ΣΔΚ πραγματοποιείται μεταξύ 24ης και 28ης βδομάδας κύησης σε όλες τις εγκυμονούσες. Σε περίπτωση διάγνωσης ΣΔΚ σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ο έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί  νωρίτερα και η επίσκεψη σε ειδικό από το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Τι είναι πρώιμη ήβη;

Πρώιμη ήβη είναι η έναρξη των διαδικασιών της ήβης – εφηβείας πριν τα 8 έτη για τα κορίτσια και  τα 9 έτη για τα αγόρια.

Εμφάνιση τριχοφυΐας στην περιοχή της μασχάλης ή του εφήβαιου σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας σημαίνει έναρξη εφηβείας;

Όχι. Η έναρξη εφηβείας σηματοδοτείται από την ανάπτυξη του στήθους στα κορίτσια και την αύξηση του μεγέθους των όρχεων στα αγόρια. Η εμφάνιση της τριχοφυΐας και μόνο, αφορά έναν άλλο άξονα, αυτόν των ανδρογόνων.

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΤΗΝΙΩΤΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Email Us

jpatinioti@gmail.com

OFfice

Γρ. Λαμπράκη 4, Κηφισιά (έναντι στάση Ζηρίνειο)

Monday – Friday

8am – 5pm

Saturday

10am – 4pm

Sunday

10am – 12pm